Miért jobbak a kertészeti webáruházak manapság, mint a hagyományos üzletek? 

 

Nagyon sokan szeretik a kertészkedést. Van, aki kifejezetten foglalkozik ezzel mint szakmával, és van, akinek mindez csak hobbi, semmi más. Mindenki, aki szereti a kertészkedést, hatékonyan akarja csinálni. Ehhez szakmai eszközökre és az alapanyagra, jó vetőmagokra van szükség. Ha ezeket nem kapjuk meg, akkor nem fogunk eredményt elérni.

Ha megnézzük, mit kínál egy kertészeti webáruház, az első kérdés, ami felmerülhet bennünk: jó döntés innen vásárolni? 

Miért nem megyünk egy helyi kisboltba vagy egy közeli OBI-ba? Végül is a környéken mindenki ismeri ezeket, és talán még az emberek is jó véleménnyel vannak róluk. Azonban egy kicsit bizonytalan az online rendelés is. Ennek ellenére elmondható, hogy a legtöbb ember ma is az online kertészeti webshopokra szavaz. Miért? Miért jobbak sok szempontból?

Miben különbözik egy kertészeti üzlet és egy webáruház?

Természetesen vannak olyan szempontok és tényezők, ahol egy kertészeti üzlet előtérbe helyezhető egy webáruházzal szemben, és fordítva. Lássuk ezeket összefoglalva!

Rendelhetsz online is akár. Nem kell elmennünk egy kertészeti szaküzletbe, hogy ott nézzünk, vagy megtaláljuk, amit kerestünk. Csak annyit kell tennünk, hogy a kosárba rakjuk a terméket, és máris megrendelhetjük, amit szeretnénk. Egy ilyen webshop általában professzionális ügyfélszolgálattal rendelkezik - ugyanúgy tudnak tanácsot adni nekünk, amiben csak akarunk. 

Általában pénzvisszafizetési garancia áll rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy ha nem kaptuk meg a kívánt terméket, visszakaphatjuk a pénzünket. Egy ilyen boltban a választék nagyobb, és soha nem válik láthatatlanná. A termékek mindig megtekinthetők, még akkor is, ha éppen elfogyott minden.

Ezzel szemben egy hagyományos üzletben nincs sok lehetőség a raktáron lévő termékek megtekintésére. Sokszor - logisztikai, kiállítási és raktárkezelési kérdések alapján a választék is kisebb.

Milyen termékeket lehet kapni egy igazán jó kertészeti áruházban?

Legyen szó kertészeti üzletről, webáruházról vagy kisboltról, ahol vásárolni szeretnél, érdemes pontosan tudni, hogy mit kaphatsz egy igazán komoly üzletben vagy boltban.


Ágyásszegély. Szükséged van valamire, hogy körbe kerítsd az ágyást? Akkor mindenképpen be kell ruháznod egy ágyásszegélyre. Az ágyást azonban némileg el kell választani a környezetétől - és az ágyásszegély erre alkalmas. Ha az ágyás különböző szinteken helyezkedik el, nem kerülhetjük el ennek használatát.


Árnyékoló háló. A napsütés rendszeresen leperzseli a növényeket otthon? Nem tudod, hogy mi lenne a megoldás, és unod már, hogy ezért száradnak el a növények, vagy lesz oda a termés? Akkor neked mindenképp egy árnyékoló hálóra lenne szükséged.


Geotextil. Unod már, hogy a hétvégéid az örökös gyom elleni harccal telnek el? Be szeretnéd fedni a kérdéses területet valamivel, ami megakadályozza, hogy a gyom elszaporodjon? Akkor neked mindenképpen geotextilre lesz szükséged.


Gyeprács. Gyeprácsot kell használni, ha növelni szeretnéd a füves terület teherbíró képességét. Ez akkor nagyon hasznos, ha a talaj gyakran nedves – ekkor hajlamosabb lehet a süllyedésre.


Fűmag. Egy profi kertészeti webáruház vagy szaküzlet mindig a legnagyobb figyelmet fordítja a fűmag szakszerű tárolására. Végül is, ha a fűmag lejárt, esetleg penészes, akkor nem fog kicsírázni.


Permetező készülék. Miért lesz egy permetező készülék igazi prémium? Miképp kell őket szakszerűen használni? Egyáltalán, milyen műszaki paraméterekkel kellene permetezőt vásárolnunk? Ez nagyban függ attól is, hogy mit szeretnénk permetezni pontosan.


Balkonláda. Szeretnél akár a panelben is virágot ültetni? A kertedben nincs erre lehetőség, mert az betonnal bevont? Akkor a virágcserép mellett a balkonláda az egyik legjobb opció, pláne abban az esetben, ha sok virágot szeretnél ültetni.


Vakondháló. Miképp lehet a kártevő vakondokat távol tartani a kerttől? Az egyik legjobb lehetőség erre kétségkívül a vakondháló. Ez biztosan nem árt a vakondnak - csak nem engedi felszínre kerülni, hogy kárt tegyen a termésben.


Vakondriasztó. A legtöbb vakondriasztó általában biológiai védelmet nyújt a behatolókkal 
szemben. Mivel a trágya elriasztja a vakondokat.


Vetőmag. A jó minőségű vetőmag a kert alapja. Ha a vetőmaggal probléma van, akkor lehetünk bármilyen jó kertészek, soha nem fogunk eredményt elérni. Ha penészes a tárolt mag, esetleg poshadt, akkor az jóformán soha nem fog kicsírázni.


Gyomirtó. Miképp lehet a gyom ellen védekezni? Mi a legjobb módja annak, hogy a gyomot 
eltűntessük a kertből? A kapálás nagyon időigényes. Sokkal jobb választási opció lehet a gyomirtó szerek használata.


Metszőollók. Fontos, hogy olyan metszőollót válasszunk, ami nekünk kézreáll, és könnyen megfogható, kezelhető – márpedig ez nem annyira egyszerű feladat. Ez persze a mi megítélésünkön is múlik, és azon az üzleten is, ahonnan vásárlunk.


Hangyairtó szer. Mit tehetünk akkor, ha a hangyák ellepnek otthon gyakorlatilag mindent? Ekkor a hangyairtó szerek használata a legjobb döntés – akár néhány nap alatt megszabadulhatunk a komplett kolóniától is. Sokszor a királynőt kell célba venni.


Szúnyogirtó. Milyen érzés, amikor a szúnyogok mindenhol ott vannak, és csípnek, csípnek, és csak csípnek? Nyáron szinte kötelező a szúnyogirtó használata. Legyen szó akár az otthonról, a kertről, nem szeretjük a szúnyogokat.


Légycsapda. A legyek azonban ugyanúgy képesek szaporodni, mint a szúnyogok és a hangyák. Bár nem csípnek, ugyanolyan bosszantóak a zümmögésükkel. Tehát minél előbb szabaduljunk meg tőlük!


Kerítés háló. Nem tudod, hogy hogyan lehetne a kertedet körülhatárolni? Szükséged lenne egy olyan kerítésre, ami esztétikus is, nem csupán strapabíró, és ellenálló? Mindig kérd ki a szaküzlet véleményét a megvásárolni kívánt hálóval kapcsolatban!


Műtrágya. Ha nem trágyázunk jól, akkor a betakarítás sem lesz feltétlenül olyan, amilyennek mi azt látni szeretnénk. Ne hagyjunk ki egy olyan remek, kiváló lehetőséget, mint a műtrágya használata!


Csírázó tál. Nincs jobb, mint egy csíráztató tál. Miért? Mivel növényeink sokkal könnyebben csíráznak egy erre a feladatra kifejlesztett tálban. Ha a csírázási szakasz nem megfelelő, akkor nem megyünk semmire.


Virágtalaj. A virágok a virágföldön érzik magukat a legjobban. Nem mindegy azonban, hogy hol vásárlunk cserepet, és milyen! Hiszen a virágmezők nem teljesen egyformák, eltérés van például a tápanyagtartalomban.


Patkány csapda. Miképp lehet kiirtani a patkányokat? Persze, használhatunk patkányölőt is, de a patkánycsapda legalább ilyen jó választás. Ha tudjuk, hogyan kell használni a patkánycsapdát, akkor semmi gondunk nem lesz.


Ásó. Egy ásó mire való? Arra, hogy felássuk a kertünket. Ez azonban korántsem olyan egyszerű feladat – pláne egy jó ásó nélkül. Milyen anyagból lenne érdemes ásót vásárolni? A fa, vagy pedig a fém nyelű ásók a jobbak? Az ásó mekkora méretű, és mennyire nehéz? Fontos, hogy használni is tudjuk az ásónkat.


Fólia. Szeretnél otthon a kertben fóliában termeszteni növényeket? Ez bizony egyáltalán nem könnyű feladat. Azonban nem érdemes feladni azonnal, ha nem tudjuk, hogy a hatalmas kínálatból nekünk milyen fóliára lenne szükségünk. A folyóméter ár a típustól, anyagtól és vastagságtól függ.


Fenyőkéreg. A fenyőkéreg az egyik legjobb takaró. Nem tudod, hogy hogyan kellene befedni a kertedben egy adott területet esztétikusan? A fenyőkéreg, és a fenyőmulcs minden bizonnyal az egyik legjobb lehetséges választás.


Csírázó tál. Nagyon fontos, hogy a növények időben csírázzanak. Gasztronómiai céllal is csíráztatni akarsz? Akkor csírázótálra lesz szükséged. Hidd el, rengeteg időt és energiát takaríthatsz meg, ha csíráztató tálat vásárolsz.


Csákány. Habár nem minden kerti gazda vásárol csákányt, vannak olyanok, akik mégis. Miért? Azért, mert a kerti gazdák nagyon szeretik a köveket széttördelni. Erre pedig a csákány a legmegfelelőbb eszköz.


Teleszkópos ágvágó. Sok gazdának problémát jelent, hogy nem tudja teljesen megmetszeni a fáit, hiszen nem ér fel a fák tetejére, még a legnagyobb létrával sem. Nos, erre jó a teleszkópos ágvágó.


Futtatórács. Ha szeretnéd a futónövényeket valahová felfuttatni, akkor neked márpedig futtatórácsra lesz szükséged. Sokkal jobb választási opció, mint mondjuk

Mennyi időbe telik, mire a kertészeti webshopból megérkezik hozzánk a rendelt termék?

Egyáltalán nem telik sok időbe. Általában csak 1-2 napba telik, mire a megrendelt termékek hazaérnek. Ha a szállítás jó, akkor nem lehet probléma.


Mi az, amit nem kaphatunk meg egy kertészeti webshopban, de egy on-site üzletben igen?

Gyakorlatilag nem lehet ilyet említeni. A mai kertészeti webáruházak annyira jól felszereltek, hogy gyakorlatilag mindent megkaphatunk, amit csak szeretnénk – sokszor még nagyobb választékban, hiszen egy raktárból történik a kiszállítás.

Összefoglalás

Amikor kertészeti eszközöket szeretnénk vásárolni, akkor mindenképpen gondolkozzunk el azon, hogy vajon kertészeti webáruházból, vagy pedig egy helyi üzletből szeretnénk-e vásárolni. Mindkettőnek vannak előnyei is és hátrányai is. Azonban a trendek egyre jobban azt mutatják, hogy a kertészeti webshopok jobb döntésnek számítanak.